Bidden. De definitie die het eerst te binnen schiet als wij denken aan bidden is: praten met God. Dan een lange stilte... en dan... o ja... ook luisteren naar God.
Er zijn allerlei soorten gebeden, met eigen woorden, woorden uit de Bijbel of woorden van anderen. Er kunnen allerlei vaste momenten van gebed zijn. Maar, zou God het niet fijner vinden als wij ons bidden niet langer beperken tot dat vaste moment voor en na het eten en voor het slapen?
Andere zaken die ons kunnen bezighouden rondom het gebed zijn: hoe bid je hardop? Hoe bid je samen met anderen? Met je partner, met je kinderen? Hoe bid je voor je partner of voor je kinderen? Hoe zit het precies met gebedsverhoringen en onverhoorde gebeden? Als het over luisterend bidden gaat... hoe leer je dan Gods stem verstaan? En hoe zit het met dat ene, bijzondere, verhoorde Gebed van Jabes?
Over bidden zijn talloze boeken geschreven, en zullen altijd nieuwe boeken geschreven worden. Bill Hybels schreef het rake boek Te druk om niet te bidden. De meeste mensen zullen wel herkennen dat wanneer we druk zijn, we de neiging hebben ons gebed te verzaken, terwijl we ons dat juist dan niet kunnen veroorloven.
Anne van der Bijl schreef het leerzame En God bedacht zich, over de invloed die wij middels ons bidden kunnen hebben op de raadsbesluiten van God.
De bekendste auteur over het gebed is Stormie Omartian, die vooral veel geschreven heeft over de rol van het gebed in gezinsrelaties: De kracht van biddende ouders, De kracht van een biddende man, De kracht van een biddende vrouw, De kracht van een biddend kind en andere boeken.
Wie snel meer wil leren over het gebed kan terecht bij het Gideonietje van Corrie ten Boom.
John Piper schreef over de mysterieuze combinatie van bidden en vasten, waar Jezus meermaals over spreekt.
Naast deze titels zijn er de boeken van Richard Foster en de boeken over het 24/7-gebed. Onder de rubriek Kinderboeken zijn ook boeken over het gebed te vinden.