• 978-90-5999-1903

Recensies

Voorganger zijn in Gaza, „de grootste openluchtgevangenis ter wereld”, is een ongelooflijk moeilijke taak. Palestijnse christenen worden er van alle kanten bedreigd. Dominee Hanna Massad vertelt in ”De dominee van Gaza” over zijn roeping en zijn worsteling in Gaza, maar ook over zijn vaste geloof in vrede en vergeving.
Massad is geboren in 1960 in Gaza, in een Grieks-orthodox gezin. Op 15-jarige leeftijd werd hij meegenomen naar de enige baptistengemeente die Gaza-stad rijk is en werd hij door God aangeraakt. Hij kwam tot geloof, maar ondervond veel tegenstand van zijn familie. Na zijn opleiding diende hij vier jaar in een ziekenhuis en besloot toen theologie te gaan studeren in Amerika. Na deze opleiding keerde hij terug naar Gaza, waar hij predikant werd van dezelfde evangelische gemeente waar hij ook tot geloof was gekomen.
In ”De dominee van Gaza” vertelt hij open en eerlijk over zijn leven, zijn familie en gezin en over zijn Palestijn-zijn. Hij is hierin transparant en hij stelt zich kwetsbaar op. Hij weet dat veel christenen pro-Israël zijn en deelt zijn visie op een bescheiden wijze. „Op alles in ons leven wordt toezicht gehouden door de Israëli’s en voor alles zijn we als Palestijnen afhankelijk van buitenstaanders. En voor Palestijnse christenen is de situatie nog vele malen slechter. We worden omgeven door brandhaarden – het vuur van militante moslims, het vuur van de traditionele kerken die ons vijandig gezind zijn en het vuur van de bezetter. Onze grootste uitdaging is dat we ondanks deze vuren blijven liefhebben en vanuit ons geloof blijven leven”, zo schrijft hij.
Massad benoemt nadrukkelijk zijn liefde voor de Joden, maar vertelt ook over onderdrukking, over martelaarschap, ontvoeringen en moorden. Groot zijn de ontberingen en diep is de armoede van de Palestijnen in de Gazastrook. Massad veroordeelt zonder meer de bedoelingen en de daden van Hamas, maar legt ook uit hoe de radicalisering van de islam kon ontstaan. „Het menselijk verlangen naar een thuis –een blijvend thuis– is één van de meest basale verlangens die wij mensen kennen. Het ontbreken van dat thuis is een enorme voedingsbodem voor terrorisme.”"
Anne-Minke Hakvoort, Reformatorisch Dagblad

De Dominee van Gaza

€ 16,50
0 reviews
Aantal:

De Gazastrook. Een smalle strook land, van ongeveer 10 kilometer breed en 40 kilometer lang, waarop maar liefst 2 miljoen mensen leven, waarvan de meesten in vluchtelingenkampen. In 2005 trok het Israëlische leger zich terug uit het gebied en werden Israëlische nederzettingen ontmanteld. Twee jaar later greep de Hamasbeweging de macht bij lokale verkiezingen en sindsdien is er sprake van een bijna continu gewapend conflict met de grote buur Israël. Waar Arabische christenen onder de Palestijnse Autoriteit een zekere mate van vrijheid genieten om hun geloof te belijden, is dat onder Hamas veel moeilijker.

De meeste Palestijnse christenen in Gaza behoren tot de Grieks-Orthodoxe Kerk en tonen weinig tolerantie tegenover christenen van andere denominaties. Dominee Hanna Massad groeide op in zo’n orthodox gezin. Geloven was vooral religie, maar Hanna verlangde naar meer, naar een relatie met zijn Schepper. Hij groeide op te midden van haat, onrecht en geweld, maar toen hij tot geloof kwam leerde hij liefhebben.
Met zijn leven laat hij zien wat Jezus hem voorleefde tijdens Zijn rondwandeling op aarde. In De dominee van Gaza vertelt hij zijn indrukwekkende levensverhaal.


Boekspecificaties:
Uitvoering: Paperback
Formaat: 14,0 cm bij 21,5 cm
binnenwerk: zwartwit
NUR: 707
Aantal pagina's: 152
Jaar van uitgave: april 2022
Tweede druk: juni 2022

Reviews (0)

 Schrijf review
Type nog 50 woorden.

Recent bekeken

De Dominee van Gaza

De Dominee van Gaza

Hanna Massad
€ 16,50

Over Gideon

Gideon is een christelijke uitgeverij voor het hele gezin en het hele lichaam van Christus. Ons verlangen is dat jij God beter leert kennen door onze boeken.

  • dAls je deze G ziet, zit je wel goed
  • Veilig betalen
  • Gratis retourneren
  • Op werkdagen voor 16:00 besteld, dezelfde dag op de post
  • h0183 - 581 696
  • thuiswinkelwaarborgThuiswinkel waarborg