Afscheid van opa

€ 6,95
2 reviews
Aantal:
Als een vriend of familielid overlijdt, hoe leg je dan aan je kind uit wat er allemaal gebeurt als iemand begraven wordt? De kist uitzoeken, opbaren, condoleren, de rouwdienst en de begrafenis zelf... Aan de hand van begrijpelijke tekst en heldere illustraties leven we mee met LAPPA, als zijn opa overlijdt en begraven wordt.

Achter in het boek kunnen kinderen iets doen met hun verdriet; een herinnering opschrijven, een mooie tekening maken of foto's opplakken. Zo kan Afscheid van opa een blijvende herinnering worden.

Ook is het mogelijk de knuffel LAPPA te bestellen. Dat kan via onze website of via www.vriendjevanlappa.nl.

Voor kinderen van 3 tot 9 jaar.

Reviews (2)

 Schrijf review
Type nog 50 woorden.
Aanbevolen om de praktische kant25 januari 2021
Dit prentenboekje gaat over de opa van Lappa die komt te overlijden. In korte zinnen met eenvoudige woorden wordt uitgelegd wat er allemaal komt kijken bij het sterven van iemand die je dierbaar is.

Over het verdriet van degene die dichtbij staan, over het definitieve dat iemand op aarde nooit meer terug komt, het uitzoeken van de kist, het condoleren en de begrafenis zelf.

Het zijn allemaal dingen die wij als volwassenen wel weten, maar voor een kind onbekend zijn.

Dit prentenboekje heb ik voorgelezen aan onze jongste twee (7 en 9 jaar). Onze zoon van 9 was wellicht net iets te groot hiervoor, maar dat maakte niks uit, want n.a.v. het prentenboek kwamen er toch nog veel vragen.


Allemaal vragen
Dat begon al bij de tweede bladzijde waar staat: ''Opa is gestorven. Opa is dood.''

Ik vind dood zo'n naar woord en ik gebruik het zeker niet als ik weet dat iemand een kind van God is. Dan zeg ik: hij of zij is nu thuis bij de Heere God in de hemel. Maar dat is niet altijd de taal van kinderen onderling.
Daarom spraken we over het woordje 'dood' en wat dat betekent, of dat het einde is en of dit wel het juiste woord is. Verder kwam ik er achter dat de kinderen heel veel dingen niet wisten.
Met name de jongste niet, zij luisterde aandachtig en had veel vragen. Daarom is het raadzaam om zo'n boekje samen te lezen.

Verder kwam ik nog wat dingetjes tegen die mij opvielen
Het 'je' wat door Lappa voor opa wordt gebruikt.
Opa en Lappa hadden zo stiekem hun grapjes, soms ook stiekem voor oma.
Op de grafsteen staat de tekst: OPA Ik ben de Goede Herder (voor de kinderen was het alsof opa dit over zichzelf zei)

Aangezien het één en ander de kinderen zelf opviel leverde dat interessante gesprekjes op.

Dit boekje kan ik aanbevelen als je de praktische kant rondom het sterven en begraven met (jonge) kinderen wilt bespreken. Zo heb ik het boekje ook (voor)gelezen.
Als het gaat om de geestelijke kant zou ik ander of aanvullend materiaal gebruiken.
Lief prentenboek, troostend25 januari 2021
‘Afscheid van opa’ is een lief prentenboekje voor peuters/kleuters en kinderen tot 9 jaar.

In eenvoudige en duidelijke taal leef je mee met ‘knuffel’ Lappa, die probeert te begrijpen dat zijn lieve opa – met wie hij altijd speelde en samen plezier had – er niet meer is. Wat is dood? Duurt dood zijn lang? Of komt opa nog een keer terug?

‘Afscheid van opa’ is een prentenboekje, met een heel rustige, eenvoudige lay-out. De illustraties zijn cartoonesk te noemen, heldere kleuren, zwart-omrand met grote vlakken in een kleurstelling.

Lappa stelt vragen en denkt na over wat er allemaal gebeurt. Ze vindt ‘Gecondoleerd’ maar een raar woord. ‘Kom nou terug, opa, fluistert Lappa. Ik mis je zo… Maar opa komt niet terug. Zou hij echt verhuisd zijn? denkt Lappa’.

Wat gebeurt er nou eigenlijk? Lappa vindt het fijn dat opa niet alleen in de kist is, omdat zijn tekening er ook bij ligt. En is opa nu in de kuil of in de hemel? Door de vragen van kinderen in dit boekje uit te spreken, kunnen ouders hierover met hun kinderen praten.

Alle voorkomende dingen die bij een begrafenis gebeuren komen langs. In dit integere boekje wordt niet te veel ingevuld, waardoor het heel geschikt is om met peuters/kleuters, jonge kinderen te lezen als opa (of vul oma in) is overleden. De tekeningen en de tekst passen naadloos bij elkaar en vullen aan wat in de tekst verteld wordt.

Het boekje is een christelijke bewerking van het eerder verschenen ‘Dag lieve opa’ dat door dezelfde auteur/illustrator geschreven/geïllustreerd is. ‘Dag lieve opa’ werd genomineerd voor de Yarden Afscheidsprijs.

Door de eenvoudige, maar heldere aanpak & rustige lay-out is dit een heel geschikt en ‘veilig’ boekje over een teer onderwerp voor jonge kinderen.

Bij dit boekje is ook een knuffel Lappa verkrijgbaar. Juist bij een onderwerp als dit zal een bijpassende knuffel heel helpend zijn voor jonge kinderen.

Recent bekeken

Afscheid van opa

Afscheid van opa

Mirjam Visker
€ 6,95

Over Gideon

Gideon is een christelijke uitgeverij voor het hele gezin en het hele lichaam van Christus. Ons verlangen is dat jij God beter leert kennen door onze boeken.

  • dAls je deze G ziet, zit je wel goed
  • Veilig betalen
  • Gratis retourneren
  • Op werkdagen voor 16:00 besteld, dezelfde dag op de post
  • h0183 - 581 696
  • thuiswinkelwaarborgThuiswinkel waarborg