Wat is het geheim van een gelukkig huwelijk?

Wat is het geheim van een gelukkig huwelijk?

11-02-2016
Afgelopen maandag was het boekenbeursdag.  Een aantal uren lang bevolkte ik samen met mijn vrouw onze stand. 's Avonds thuis, toen de adrenaline van de vele gesprekken reeds was weggespoeld door het afvoerputje van de douche, zei ik tegen haar: 'Je was weer verreweg de mooiste vandaag'.' Als uitgever van De fascinerende vrouw heb ik mijn lesje wel geleerd en weet ik dat een vrouw graag mooi gevonden wil worden.

Vrouwlief reageerde tamelijk nuchter op mijn romantische ontboezeming: 'Ja, ja... dat zeg je alleen omdat je met mij getrouwd bent.' En nog voor ik in de verdediging kon schieten of mijn superlatieven nóg hoger kon inzetten, voegde ze er - wat minder romantisch - aan toe: 'Ik heb gewoon voor jou gekozen. En daar moet ik het dan maar mee doen.' Gelukkig ken ik haar na zes jaar verkering en twintig jaar huwelijk een beetje, en dus was ik totaal niet van mijn stuk gebracht.

Ik liet het gesprek voor wat het was en mijn gedachten schoten verder naar het geheim van een gelukkig huwelijk. Wat mijn vrouw eigenlijk zei, is natuurlijk één van de ingrediënten van dat geheim: je kiest voor een levenspartner en je kiest die partner voor het leven.

En dus kies je er elke dag van je leven voor om voor die persoon de ideale levensgezel te zijn. Het is simpel: wil je dat zij morgen je vrouw is, wees dan vandaag haar man. In de Bijbel schrijft Paulus: 'Dien elkaar door de liefde.' En ergens anders, voordat hij voorschriften voor het huwelijk geeft: 'Wees elkaar onderdanig in de vreze des Heren'. Een ingrediënt voor een goed huwelijk is dus: blijf elke dag bij je keuze voor de ander; kies elke dag, concreet in de situaties van die dag, voor de ander, meer dan voor jezelf.

Een ander belangrijk ingrediënt zie ik elke dag voor ogen in ons dorp. Iedere dag zie ik meerdere stellen uit het dorp samen langs ons huis wandelen. Ik ben er honderd procent van overtuigd dat elk stel dat zo dagelijks samen optrekt, een ijzeren liefdesband smeedt. Zelf zijn we meer van het fietsen dan het wandelen, en dus stappen wij elk weekend samen op de racefiets voor een tochtje. Door het samen met mijn vrouw te doen, versterken we ongemerkt onze band, genieten we van elkaar, en bevestigen we zonder woorden maar met een daad onze liefdeskeus voor elkaar.

En als je zó in elkaar investeert, ben je niet snel van de kook als ze af en toe eens iets niet zo romantisch zegt...

Gerhard Rijksen

 

Over Gideon

Gideon is een christelijke uitgeverij voor het hele gezin en het hele lichaam van Christus. Ons verlangen is dat jij God beter leert kennen door onze boeken.

  • dAls je deze G ziet, zit je wel goed
  • Veilig betalen
  • Gratis retourneren
  • Op werkdagen voor 16:00 besteld, dezelfde dag op de post
  • h0183 - 581 696
  • thuiswinkelwaarborgThuiswinkel waarborg

Uitgelicht

Ik heb je lief voor het levenIk heb je lief voor het leven
Meerdere auteurs
€ 18,50