Boekpresentatie Zelfs al ga ik...

Boekpresentatie Zelfs al ga ik...

15-12-2017
Op vrijdag 8 december organiseerden we in Trattoria Borgo d'Aneto in Rotterdam de boekpremière van het boek Zelfs al ga ik... (ondertitel: God ontmoeten in het lijden) van Henk Rothuizen. Het was een inhoudelijke, gezellige bijeenkomst op een prachtige locatie, aan de Maas in Rotterdam. Nicolaas Sintobin (onder meer bekend van het EO-programma Op zoek naar God) en Jan Wolsheimer leverden daar als sprekers ook een mooie bijdrage aan. Jan Wolsheimer noemde het nieuwe boek van Henk een aanzet tot een evangelische theologie over het lijden. We hebben hem gevraagd of we een samenvatting van zijn bijdrage op onze site mochten publiceren en dat doen we bij deze. Dank, Jan! Ons gebed is dat het boek voor velen door God zal worden gebruikt tot troost en bemoediging!

"Wat is de zin van het lijden? Waarom moet de mens lijden? Op die vragen heeft niemand een bevredigend antwoord gegeven. Het kan eenvoudigweg niet. Een eerlijke bespreking van de zin van het lijden moet beginnen met dit te erkennen. Wat zou immers een bevredigend antwoord zijn? De Rooms-Katholieke priester Tars van Bavel schrijft in zijn boek over het lijden: 'Mijn persoonlijke ervaring is dat ik mij het diepst over het lijden bezonnen heb, toen het mijzelf raakte, en niet toen het nog ver weg was'.

Toen Henk me vertelde over het boek dat hij schreef, was ik direct buitengewoon geïnteresseerd. Deels omdat Henk evangelische wortels heeft en een goed boek over God en het lijden vanuit evangelisch perspectief ontbreekt, maar eerst en vooral omdat Henk iets heeft meegemaakt wat ik niet heb meegemaakt: het verlies van zijn vrouw. Dat maakt “Zelfs al ga ik…” tot een buitengewoon boek, waarin de auteur eerlijk en puur laat zien wat zijn worsteling is. Die worsteling is niet een abstracte theologische vingeroefening, maar draagt een naam en is een mens van vlees en bloed: Joke. 


Henk brengt God heel dichtbij. De mooiste zin van het boek is wat mij betreft: 'We leren God kennen in een gemartelde man aan een kruis'. De zin staat in een kort maar bijzonder goed hoofdstuk over het mysterie van het kruis, waarmee Henk God uit het beklaagdenbankje weet te halen en Hem middenin het lijden plaatst. Van een schuldige, grillige God tot een medestander in de strijd. Hij is er middenin. Als mens hoeven we niets te DOEN, mogen we slechts OPENSTAAN voor God."

Als voorganger van een evangelische kerk ben ik dankbaar voor dit boek. Het zal de kerk van Jezus helpen en troosten als haar lijden overkomt. Ik denk dat het vele onbegrepen mensen verder zal helpen in hun worsteling met het lijden en de rol van God hierin.

Over Gideon

Gideon is een christelijke uitgeverij voor het hele gezin en het hele lichaam van Christus. Ons verlangen is dat jij God beter leert kennen door onze boeken.

  • dAls je deze G ziet, zit je wel goed
  • Veilig betalen
  • Gratis retourneren
  • Op werkdagen voor 16:00 besteld, dezelfde dag op de post
  • h0183 - 581 696
  • thuiswinkelwaarborgThuiswinkel waarborg

Uitgelicht

Zelfs al ga ikZelfs al ga ik
Henk Rothuizen
€ 12,50