ISBN: 978-90-6067-118-4

Inspirerende leider, de

Paul Donders »

Gezond leiderschap, deel 2Grote paperback
Pagina's: 272
2007
€ 9,95

 
Algemeen
 
 
Lees meer
 
 
Reacties
 
 
Recensies
 

Een inspirerende leider haalt het beste in 'zijn' mensen naar boven. Zijn visie en voorbeeld scheppen een sfeer die tintelt van creativiteit, resultaatgerichtheid en ondernemingslust. Er is tijd voor ontspanning en plezier, als het kan. En er wordt keihard en coöperatief gewerkt, als het moet. Deze afwisseling houdt de organisatie gezond en de medewerkers scherp.

Om zo'n leider te worden en te blijven, is een levenslange training nodig – karaktervorming vooral.

Hier komt het ouderwetse begrip 'deugd' om de hoek kijken. En dit is verre van saai, zegt management-consultant Paul Donders, want deugden, zoals eerlijkheid, moed en corrigeerbaarheid, komen van binnenuit en werken inspirerend. Opgelegde deugd is geen deugd. Dus is het van belang dat een leider aan zijn innerlijk werkt, zonder zijn uiterlijk te verwaarlozen.

Een van de eerste dingen die elke leider moet doen, is zijn angsten onder ogen zien – die veelal zijn opgedaan in zijn vroege jeugd en hem tot hoge prestaties kunnen opjagen, maar ook te gronde kunnen richten. Nadat deze angsten aan het licht zijn gebracht, kan het leertraject beginnen.

'Leerbaarheid' is dan ook een begrip dat regelmatig in dit boek terugkomt. Een inspirerend leider is een visionair, maar ook iemand die bereid is te veranderen. Hij leert van andere culturen, van andere leeftijden, van het andere geslacht en, niet te vergeten, van zijn medewerkers. Hij loopt niet voor conflicten weg, maar weet ze openlijk te hanteren met respect voor de betrokkenen.

Om te beginnen, kan hij dit boek lezen. Het geeft zowel verdieping als praktische adviezen.

* Natuurlijk worden vrouwelijke leiders hierbij inbegrepen, maar om niet telkens 'hij/zij' en 'zijn/haar' te moeten schrijven, is hier gekozen voor 'hij' en 'hem' en 'zijn'.

Klik op onderstaande link om een pdf-bestand te downloaden met daarin enkele pagina's uit dit boek.

terug