ISBN: 978-90-6067-708-7

Gezond leiderschap in de Kerk

Paul Donders »
Jaap Ketelaar »

Voed en koester je kerkgemeenschapPaperback
Pagina's: 352
2010
€ 19,95

 
Algemeen
 
 
Lees meer
 
 
Reacties
 
 
Recensies
 

We leven in boeiende tijden. Gebeurtenissen volgen elkaar in een rap tempo op. De wereld is een groot dorp geworden. Waar in vroeger tijden de kerk centraal stond, speelt zij nu nog slechts een bijrol. In en buiten de kerk staat het leiderschap onder druk, door interne en externe factoren.


Toch biedt de nieuwe situatie ook kansen. Kansen om terug te keren naar onze wortels en naar de Grote Opdracht van onze Heer, Jezus Christus. Hoe kunnen we als leidinggevenden in de kerk op die veranderingen inspelen?


Met Gezond leiderschap in de Kerk geven Paul Donders en Jaap Ketelaar kerkgemeenschappen een praktisch sterk en geestelijk gedegen werkboek in handen, om hun leiderschapsstructuur te evalueren en te verbeteren. Het boek is uniek, omdat het is gebaseerd op bijbelse principes én op actuele literatuur over leiderschap.


Gezond geestelijk leiderschap is leiderschap in balans. Gericht op het dienen van God en mensen. Zijn eer, agenda en werkwijze staan centraal, maar het zijn mensen die daarin met Hem meewerken. Zij weten zich geroepen en afhankelijk van God, maar zijn tegelijkertijd volledig zelf actief. Jezus Christus is het grote voorbeeld, de Heilige Geest degene die bekwaamt.  


De schrijvers richten zich op kerkgemeenschappen van allerlei soorten en maten. Misschien is jouw kerkgemeenschap een parochie in het zuiden van het land, een gemeente in een nieuwbouwwijk van een stad, of een kerk ergens in een dorpje. Maar als jij je kerkgemeenschap wilt voeden en koesteren, dan is gezond leiderschap onmisbaar.Klik op onderstaande link om een pdf-bestand te downloaden met daarin enkele pagina's uit dit boek.

Groei/2011
De auteurs Paul Ch. Donders en Jaap Ketelaar gaan van uit de praktijk van leidinggeven in op belangrijke aspecten van gezond leiderschap in kerkelijke verbanden, in organisaties, instellingen en in de samenleving. Centrale vragen zijn daarbij: Hoe bepalen we wat gezond leiderschap is en is dat te 'meten'? En hoe ontwikkelen we gezond leiderschap in eigen leven en bij anderen?
De motivatie is de behoefte aan gezonde, authentieke leiders in kerk en samenleving die vanuit toewijding aan Christus en Zijn Woord dienstbaar leiding willen geven. Het is niet alleen lees-boek maar ook een doe-boek met veel actieve tips om ermee aan de slag te gaan.


CV•Koers – december 2010 / januari 2011
Als trainer en coach op het gebied van leiderschap ben ik altijd op zoek naar boeiend materiaal om te kunnen gebruiken in interventies. Dit boek lijkt ruimschoots te voldoen aan deze aanhoudende honger naar opbouwende stof. Paul Donders en Jaap Ketelaar (werkzaam voor adviesbureau Xpand) bepreken vijf gebieden die een essentiële rol spelen bij een gezonde leiderschapsontwikkeling. Maar met de titel van hun boek doen zijn hun werk tekort, want het model dat introduceren is zeker ook goed bruikbaar voor christelijke leidinggevenden uit het bedrijfsleven, politiek of non-profitorganisaties. De vijf thema's die de beide trainers bespreken, zijn roeping, persoonlijke verantwoordelijkheid, bestuurlijke vaardigheid, sociale vaardigheid en sociale verantwoordelijkheid. De kracht en tegelijkertijd de zwakte van het boek is dat de lezers in elk hoofdstuk met workshops worden uitgedaagd direct met de theorie aan de slag te gaan. Sterk, omdat het dwingt de theorie zo praktisch mogelijk te vertalen. Een zwakte, omdat maar weinig lezers de zelfdicipline zullen hebben dit daadwerkelijk te doen. Dat maakt dit boek meteen een uitstekend acquisitiemiddel van de auteurs. Want om echt alles uit het boek te halen wat erin zit, kan een persoonlijke coach zeker geen kwaad. Werk aan de winkel dus voor de dames en heren van Xpand.

Uitdaging december 2010
Dit boek wil kerken helpen om hun leiderschapsstructuur te evalueren en te verbeteren. Het boek is niet alleen gebaseerd op praktische principes, maar ook op actuele literatuur over leiderschap, aldus de uitgever. Het lijvige boek staat vol met theoretische informatie, praktische opdrachten en diverse leiderschapsmodellen. Het boek is in vijf blokken verdeeld: roeping, persoonlijke verantwoordelijkheid, sociale verantwoordelijkheid, sociale vaardigheden en bestuurlijke vaardigheid. Maar ook begrippen als balans, zegenend communiceren en zelfbeheersing worden uitgewerkt.

 

terug